5 TIPS OM TE BLOGGEN VANUIT HET BUITENLAND

Bloggen is de beste manier om familie en vrienden op de hoogte te houden van je studie of stage in het buitenland. Maar hoe schrijf je berichten die ze daadwerkelijk lezen? Vijf tips voor originele invalshoeken.

Tip 1: Kies je moment van de dag

Vaak beschrijven mensen op reis- of studieblogs hun hele dag. Je leest bijna van uur tot uur wat ze hebben gedaan: eerst ontbijten, toen naar college, ‘s avonds de kroeg in. Dat gaat snel vervelen. Je kunt beter één moment of gebeurtenis kiezen die wat gedetailleerder beschrijft. Bijvoorbeeld: de avond waarop je de zonsondergang zag vanaf het dak van de universiteit, of het gekostumeerde bal dat je samen met je studiegenoten bezocht.

Tip 2: Laat eens iemand anders aan het woord

Natuurlijk draait het op je blog vooral om jou. Maar waarom zou je niet eens iemand anders voorstellen aan het publiek van je blog? Bijvoorbeeld de vriend of vriendin met wie je al weken optrekt,  een inspirerende docent, of de barman van de plaatselijke kroeg. Interview de mensen die jouw studie of stage kleur geven. Vraag ze naar hun dagelijks leven, wat ze van jou vinden, en misschien heeft de barman nog een goede recept voor lokale cocktail?

Tip 3: Geef reistips voor bezoekers

Grote kans dat sommige van je vrienden en familieleden je willen opzoeken tijdens je stage of studie in het buitenland. En als ze nog geen plannen hebben, dan kun je ze verleiden met een blog vol reistips. Zet de leukste hotels, cafés en bezienswaardigheden die je in de directe omgeving kunt vinden op een rij.  Ook hier zijn foto’s en filmpjes een goede toevoeging.

Tip 4: Maak een vlog

Je hoeft niet meteen te gaan vloggen als een vlogkoning, maar probeer eens een filmpje te maken, waarin je laat zien waar je woont, werkt of studeert. Houd het kort, veel langer dan twee minuten houden kijkers het niet vol. Maak het een beetje spannend. “Ontmoet de muizen die ’s nachts aan mijn houten vloer knagen” klinkt nét iets interessanter dan “Hier woon ik.”

Tip 5: Schrijf een blunderblog

Op een gegeven moment weet iedereen wel dat je het leuk hebt en dat het mooi is daar over de grens. Daarom: een blunderblog. Schrijf bijvoorbeeld over die keer dat je je neus snoot op straat in Japan terwijl iedereen je aanstaarde omdat dit heel onbeleefd is om te doen.