Artikel door: De BuitenlandBeurs

Door mijn vele reizen kan ik me nu gemakkelijker inleven in de ander

Michiel was 16 en zat nog op school. Toch wist hij dat hij heel graag naar het buitenland wilde. Zijn ouders waren daar in eerste instantie niet zo blij mee, totdat hij met Education First (EF) in aanraking kwam. Zijn eerste reis ging naar Florida. “Dat is de leukste ervaring die ik ooit heb gehad.” Na deze trip kreeg Michiel de smaak te pakken en vele reizen zouden volgen.

Studie on-hold

Eigenlijk wilde Michiel na zijn eerste reis gaan studeren. Het papierwerk was al ingevuld en Michiel was klaar om op kot te gaan, tot het moment dat zijn vader hem vertelde dat hij spijt had dat hij zelf niet goed Frans spreekt. Michiel: “Hij heeft veel presentaties die hij bijwoont, maar omdat deze vaak in het Frans zijn, kan hij die niet goed volgen. Zijn wens was dat ik een andere taal zou spreken, zodat ik in de toekomst niet hoef te ervaren wat hij ervoer.”

Michiel heeft toen samen met zijn vader besloten om een gap year in te lassen. Via EF, zou hij eerst drie maanden naar San Diego – de Verenigde Staten – gaan om Engels te leren, om vervolgens voor zes maanden naar Nice – Frankrijk – af te reizen om zijn Frans bij te spijkeren. “Na de tweede reis mocht ik als ambassadeur EF promoten op één van hun marketing-events in Washington DC en New York. Daar hadden ze van elk land één ambassadeur uitgenodigd.” Voor de duidelijkheid: dat zijn 72 landen. Michiel: “72 nationaliteiten in één ruimte, dat was insane. Het was echt een energiebom en superinteressant.”

Hoe werkt EF

EF is een taleninstituut waarbij studenten van over de hele wereld zich kunnen aanmelden om een taal te leren. Je studeert in het land waar de taal gesproken wordt. Als je bijvoorbeeld Engels wilt leren, ga je naar een Engelssprekend land. In het geval van Michiel dus de VS. Michiel: “In mijn klas zaten Argentijnen, Spanjaarden, Zwitsers, Indiërs, noem het maar op. Het leuke van zo’n klas vol met internationale mensen is dat wanneer ik naar het buitenland wil, ik altijd wel iemand ken.”

Elke dag kreeg Michiel een halve dag les. De andere helft van de dag kreeg hij vrij. Daarnaast kreeg Michiel elke week twee uur lezingen over de lokale cultuur. “Zo heb ik in de VS geleerd over de cultuur en de geschiedenis van hip-hop. In Frankrijk hadden we het over het schoolsysteem, dat in tegenstelling tot het Belgische systeem, alleen openbare kent.”

Wereldwijs

Michiel is van zichzelf open-minded. Tijdens zijn gap year is dat enorm gegroeid. “Zo merk ik tijdens debatten op school nu dat mensen wel eens gefrustreerd raken omdat ze elkaars cultuur niet kennen. Het zijn vaak de kleine culturele verschillen waar mensen over struikelen. Omdat ik op zoveel plekken ben geweest, kan ik me makkelijker inleven in de ander. Zo weet ik nu dat Denen er geen moeite mee hebben om hun baby buiten in de buggy te laten als ze gaan uiteten, of dat wanneer Arabieren elkaar tegenkomen op straat, ze tijd maken voor een praatje.”

Ondanks zijn ervaring nu, was de eerste keer toch wel spannend. “Mijn eerste reis was wel eng. Ik was zestien jaar toen ik voor het eerst ging. Aanvankelijk ging alles prima en ik voelde me goed, tot het moment dat de piloot zei dat we gingen landen. Dat was het moment waarop ik besefte waaraan ik was begonnen”, lacht Michiel.

Opleiding

Tussen al het reizen door is Michiel begonnen met een studie International Business in Gent. De hele studie is in het Engels en sluit wat dat betreft mooi aan bij zijn voorgaande reizen. Daarnaast zitten er veel internationale studenten.

Dingen die je bijblijven

Wanneer je veel mensen spreekt, hoor je veel verhalen. Elk verhaal is even boeiend, maar niet ieder verhaal is even vrolijk. Toen Michiel in Nice studeerde, was het één jaar na de aanslagen. Daar, op de promenade, sprak Michiel een vrouw die haar dochter was verloren. “Dat had een gigantische impact op mij. Het leeft daar nog altijd en deze ervaring zal mij ook altijd bijblijven.”

Maar, natuurlijk zijn er ook prachtige momenten. ‘’De leukste momenten waren toch de weekenden. Dat waren de momenten dat ik met mijn vrienden op pad ging. Tijdens die tripjes leerde je de mensen en de cultuur echt kennen – The American Way.”

Veel geleerd

Michiel heeft veel geleerd tijdens zijn gap year. “Je bent echt op jezelf aangewezen. Je moet alles zelf ontdekken, wat soms wel lastig kan zijn, maar het is zo ontzettend leerzaam. Je leert heel veel omdat je zelf door die struggle moet komen, zoals hoe ga ik met mensen in een vreemde cultuur om, maar ook hoe je veilig blijft, of zelfs hoe je je eigen kleren wast. Ik werd heel snel volwassen en kwam er veel sterker uit.”

Als afsluiter wil Michiel nog wat tips meegeven: “Denk niet te veel na voordat je gaat. Ook al vertrek je alleen, je ontmoet altijd, maar dan ook altijd, nieuwe vrienden. Wees geïnteresseerd, maar geniet vooral, want het gaat heel snel voorbij.”

Bekijk de andere blogs Scoor je gratis e-ticket

Geef je reactie