Artikel door: De BuitenlandBeurs

Omdat er zo’n verschil is, leer je door een andere bril naar de wereld te kijken

Binnen de studie taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent worden studenten aangespoord om in het derde jaar op Erasmus uitwisseling te gaan. Reden daarachter is dat ze willen dat je niet alleen over de taal en cultuur leert, maar het ook ervaart. Daarom is Laura Declerq niet één, maar twee keer op Erasmus uitwisseling gegaan.

Normaal gesproken gaat iemand alleen tijdens zijn bachelor op Erasmus, maar omdat Laura haar Master-thesis over Latijns-Amerikaanse literatuur ging, heeft Laura ervoor gekozen een Erasmus-plus uitwisseling te doen. Immers: “Hoe kan je als literatuurwetenschapper dat soort literatuur analyseren als je er zelf nooit geweest bent en niet weet hoe het er in die maatschappij aan toe gaat?”

Erasmus uitwisseling.

Je mag dus inmiddels wel stellen dat Laura een Erasmus-expert is. Daarom kan ze er het nodige over vertellen. “Er zijn wat verschillen tussen de twee uitwisselingen. Als je tijdens je bachelor op uitwisseling gaat, krijg je de keuze uit een aantal bestemmingen. Daaruit maak je je top drie, waar over het algemeen goed rekening mee gehouden wordt. Als je voor je master op Erasmusuitwisseling gaat, is het verschil is dat er veel minder plaatsen beschikbaar zijn, vooral in Chili. Daarom moet je ook een motivatiebrief schrijven.”

Als je binnen Europa reist, is er bijna in ieder land wel een International Student Network (ISN). Zij organiseren van alles voor internationale studenten. In Chili was het vooral de universiteit zelf die veel organiseerde om studenten op te vangen, rond te leiden en bewust te maken wat het betekent om in Chili te studeren. Maar voor huisvesting moet je het vooral zelf uitzoeken. Gelukkig is er altijd iemand waar je terecht kunt, wat wel erg fijn is.

Studeren in Chili

Waar studeren in België redelijk normaal is, is dat in Chili een stuk minder gewoon. Desondanks zijn er in Chili ook relatief veel studenten. Studeren in Chili duurt ook veel langer: een Master duurt vijf tot zeven jaar. Laura: “Dat is ook de reden dat de meesten alleen een Bachelor doen.”

Als we wat meer in detail treden over studeren in Chili, komt naar voren dat de lesmethoden tussen België en Chili ook nogal verschillen. “In Chili wordt meer participatief onderwezen. Zelf nadenken en reflecteren zijn heel belangrijk. Eigenlijk kan je zeggen dat het actief meedenken en reflecteren belangrijker zijn dan de evaluaties achteraf. Er zijn wel examens en papers, maar er wordt veel meer ingezet op het zelf nadenken. In België zijn we een stuk passiever, terwijl je in Chili, wanneer je niet akkoord bent met de professor, er gewoon tegenin gaat.”

Ook de reistijden verschillen nogal tussen Chili en België. “In België zit de gemiddelde student op kot en als we een half uurtje moeten pendelen, vinden we dat ver. In Chili zijn ze vaak twee uur per dag onderweg om naar de universiteit te gaan. Ze blijven daarom vaak door de week op de universiteit.”

Zelf problemen oplossen

Je hoort het misschien vaker: als je alleen in het buitenland bent, word je snel volwassen. Zo ook Laura: “Je leert dat het probleem zichzelf niet oplost. Daarnaast leer je ook hoe je met de consequenties van je eigen beslissingen omgaat. Ik ben van mezelf wat conflict vermijdend, maar daar leerde ik dat wanneer ik het ergens niet mee eens was, om op te staan en er iets over te zeggen. Zo woonde ik in Chili in een huis waar van alles mis was, wat wel geregeld zou moeten zijn volgens het contract. In België zou je eerder je ouders bellen, maar in Chili moest ik het zelf oplossen.”

Zoek contact met locals

Er zijn veel verschillen tussen de Belgische en de Chileense cultuur, maar hetgeen Laura het meest is bijgebleven is toch wel de hartelijkheid van de mensen daar. “Daar zeggen ze bijvoorbeeld veel sneller ‘ik zie u graag’. Zo kreeg ik van de moeder van het gezin dat mij had opgenomen een berichtje dat ze me mistten en me graag zagen. Dat heeft me wel echt geraakt! Dat gebeurt in België veel minder snel.”

Wat Laura studenten aan kan raden die ook op Erasmus willen gaan, is om vooral niet te veel met elkaar samen te klitten: “Ik zou juist willen aanraden om de lokale cultuur te leren kennen, dus om uit die Erasmusbubbel te stappen en contact te zoeken met locals. Dat is natuurlijk wel moeilijker, want alle andere internationale studenten, en ikzelf ook, zoeken onderling contact. Dat is superleuk natuurlijk, maar stap daar juist uit. Mij is het gelukt om zelfs te integreren bij een Chileense familie!”

 

Bekijk de andere blogs Scoor je gratis e-ticket

studie buitenland

Geef je reactie