Waarom naar het buitenland

Heeft u leerlingen/studenten met interesse in een studie, stage of tussenjaar in het buitenland, maar twijfelen zij nog? Wij geven u drie redenen waarom zij een buitenlandervaring niet mogen missen!

Het is een onvergetelijke ervaring

Velen zijn hen al voorgegaan en als u hun verhalen hoort, dan wordt u toch ook enthousiast? Het wordt niet voor niets een onvergetelijke ervaring genoemd. Buiten alle mooie plekken en leuke feestjes die bezocht zullen worden, ontwikkelen zij hun taalvaardigheden en komen zij in aanraking met andere culturen. Ze leren daarnaast ook veel nieuwe mensen - en vooral zichzelf - kennen. Het is daarom ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling van de student.

Meer kans op een goede baan

Naast het feit dat het natuurlijk een ontzettend leuke ervaring is, blijkt studeren in het buitenland voor studenten ook een erg slimme zet. Uit een onderzoek dat werd ingesteld door de Europese Commissie is gebleken dat jongeren die een periode in het buitenland hebben gestudeerd, meer kans hebben om een goede job te krijgen en te behouden in een later stadium.

In het afgelopen academiejaar (2016-2017) trokken zo'n 5.648 studenten naar een ander Europees land voor hun studie of stage. Dit is een stijging van 456% ten opzichte van het academiejaar 2015-2016. De internationale studentenmobiliteit blijft duidelijk in de lift zitten. De Belgische overheid stimuleert internationale uitwisselingsprogramma’s en wil ervoor zorgen dat tegen 2020 minstens 33% van de Vlaamse afgestudeerden uit het hoger onderwijs een buitenlandse ervaring opgedaan heeft.

Financiële ondersteuning

Studenten die in aanmerking komen voor studiefinanciering en leningen kunnen deze middelen overal ter wereld inzetten. Daarbij kunnen zelfs speciale beurzen worden verkregen voor een buitenlands studieprogramma.

Dit is dus hét moment om voor een studie, stage, tussenjaar of werk(vakantie) naar het buitenland te vertrekken. Dat is straks wel anders wanneer zij een vaste job, hypotheek en wellicht kinderen hebben. Attendeer uw leerlingen/studenten op De BuitenlandBeurs op 24 november in ICC Gent voor inspiratie en informatie over de vele mogelijkheden.