Artikel door: De BuitenlandBeurs

Van een jaar in Spanje leerde Lien Vanhecke dat de wereld klein is

Ook al ga je alleen op reis, je ontmoet altijd nieuwe mensen. Dat is één van de dingen die Lien Vanhecke tijdens haar gap year in Spanje leerde. Als vrijwilliger heeft ze een jaar bij een jeugdhuis gewerkt in een dorp vlakbij Barcelona. 

Dat Lien een globetrotter is, mag duidelijk zijn. Tijdens haar studie internationale samenwerking had ze al een stage in Brazilië gedaan. Eenmaal daar, was Lien al bezig met wat ze na haar studie moest gaan doen. Lien: “Per toeval kwam ik erachter dat het European Solidarity Corps (de uitzendorganisatie van European Voluntary Service (EVS)) een vrijwilliger zocht die naar Spanje kon gaan. Het leek mij een mooie kans, en ik had het geluk dat zij nog iemand zochten.”

Ervaringen opgedaan

Daar heeft ze in een jeugdhuis gewerkt waar jongeren elkaar konden ontmoeten en spelletjes met elkaar konden spelen. Daarnaast waren er ruimtes beschikbaar die jongeren konden huren om activiteiten te organiseren. Lien: “We organiseerden ook eigen evenementen, zoals Zumbalessen en circus of theatervoorstellingen. Mijn rol daarin was voornamelijk ondersteunend. Daarnaast gaf ik artistieke workshops.”

Tijdens de periode in Spanje heeft Lien bepaalde vaardigheden flink ontwikkeld. “Voordat ik in het werkveld zou stappen, wilde ik leren om meer initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. De organisatie waar ik in Spanje voor werkte, gaf me die vrijheid. Al vanaf de tweede maand werd mij gevraagd om workshops te organiseren voor een groep van 120 jonge Subsaharaanse vluchtelingen. Hierdoor kon ik al vrij snel de competenties gaan ontwikkelen waar ik aan wilde werken.”

Een kleine wereld

Door haar internationale avonturen heeft Lien ingezien dat de wereld heel klein is. “Ook al komt iemand uit een ander land, heeft diegene een ander geloof, of een andere cultuur, er zijn altijd wel overeenkomsten.” Bovendien heeft ze - door de ervaring die ze opdeed - zichzelf ook beter leren kennen. “Mensen vragen je dingen over je cultuur en achtergrond. Door het daarover te hebben, besef je beter wie je bent en waar je vandaan komt.” Lien kwam er dus achter dat ze helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. “Het toppunt hiervan was toen ik een dansje uit België deed, wat door een meisje uit Georgië werd herkend!”

Naast de behaalde doelen heeft Lien nog iets heel waardevols uit de trip gehaald, namelijk een hoop nieuwe vrienden. ‘’Omdat ik nu vrienden heb van over de hele wereld, ben ik meer geïnteresseerd geraakt in wat er in hun landen gebeurt. Dat helpt mij om uit mijn eigen bubbel te komen.’’

Lokale cultuur

Ondanks dat Lien haar buitenlandavontuur alleen ondernam, is ze een sociaal persoon. Daarom ging ze op zoek naar hobby’s. “In Catalonië hebben ze een oude traditie, Correfoc. Dit betekent vuurloop. Er zijn tijdens dit evenement twee groepen: één groep die het vuur aanmaakt en een andere groep die de percussie verzorgt – ook wel een Batucada genoemd.  Daar ben ik toen bij gegaan. Ik kende Batucada vanuit Brazilië, dus dat was leuk. Het was één van de mooiste momenten van mijn trip. Zelfs de vrienden die ik daar gemaakt heb kwamen allemaal kijken. Toen voelde ik me echt geïntegreerd.”

Advies van Lien

Lien kan het andere studenten die van plan zijn om een buitenlandreis te maken zeker aanraden om vooraf doelen te stellen. “Tijdens zo’n reis heb je veel kansen om je doelen te verwezenlijken. Zeker als je op voorhand een doel stelt, is het supervet als je dat doel haalt.”

Tot slot wil Lien nog één ding meegeven: “Doe onderzoek naar de lokale cultuur zodat je een cultuurshock kan voorkomen.’’ Daarnaast vinden mensen het heel leuk als je met hun cultuur kennis maakt, zolang je maar geïnteresseerd bent.”

 

Bekijk de andere blogs Scoor je gratis e-ticket

gap year buitenland

Geef je reactie